Cristi Savin – ”Aș prefera oricând să prind un instantaneu bun decât să plănuiesc un cadru mai reușit.”

Cristi Savin – ”Aș prefera oricând să prind un instantaneu bun decât să plănuiesc un cadru mai reușit.”

Cristi Savin a început să facă fotografii cu doar un an în urmă, în toamna lui 2016. A fost pentru prima dată când a ținut un DSLR în mână, un Canon 7D, cadou primit de la sora sa, și ea împărtășind această pasiune. Cu acest aparat și 3 obiective primite împreuna, a început să-și cultive noul interes, iar acum ”nu cred că există multe zile în care să nu mă gândesc la fotografie sau să nu caut informații online care să mă ajute”.

Primul an a fost de descoperire, de experimentare și de învățare, iar în cuvintele lui Cristi, deocamdată, „învăț orice”. Cu libertatea celui care încă privește domeniul foto cu ochi curioși de copil, a cochetat cu capturile macro, cu fotografia de natură sălbatică, a surprins viața în iarnă a bucovinenilor, tumultul românilor din timpul protestelor din ianuarie 2016, acrobațiile făcute de avioanele civile și militare în cadrul BIAS 2017, iar de pe pagina de Instagram a lui nu lipsesc nici imaginile cu pisici.

Nu e rar să plece cu rucsacul foto și cu trepiedul – primele care intră în bagaj, chiar și atunci când călătoria nu are drept scop principal un proiect foto. Încearcă să nu piardă nici un weekend fără a mai trage câteva cadre, chiar dacă recunoaște că ”niciodată nu găsești destul timp pentru fotografie. Nu am mai descoperit de mult ceva pentru care să fac o pasiune așa mare ca fotografia.”

Interesat de mic de desen, iar mai apoi de grafică digitală (2D și 3D), și cu o experiență de 10 ani în advertising, până să dezvolte această pasiune pentru fotografie a fost „doar o chestiune de timp.” Îl ajută destul de mult backgroundul în care s-a format, mai ales când vine vorba de înțelegerea anumitor aspecte tehnice, iar cum are deja ochiul format, îi vine mai ușor să realizeze diferite compoziții.

Cea mai mare satisfacție i-o aduc instantaneele neplănuite, însă, pe viitor, plănuiește să facă mai multă fotografie regizată, cu scene compuse din mai multe cadre, precum cea cu figurine Star Wars.

Ce probabil nu vei vedea vreodată în portofoliul lui Cristi Savin e fotografia de eveniment.

Dorind să experimenteze cât mai mult, a cedat și el tentației de-a cumpăra mai multe accesorii decât avea de fapt nevoie. În prezent, nu se desparte de Canon 6D, iar în trusa lui mai sunt incluse câteva obiective la fel de nelipsite: Canon 70-300mm L IS USM, Canon 17-40mm L USM, un obiectiv macro Canon 100mm L Macro IS USM și unul mai luminos și wide (Samyang de 14mm) pentru situațiile când îl prinde noaptea într-un context ce merită imortalizat.

Cum nu a trecut prea mult timp de când el însuși era un începător, știe ce sfaturi l-ar putea ajuta pe cineva aflat la început de drum: „Indiferent că are sau intenționează să-și ia un aparat, să se aboneze pe Youtube la cei mai vizualizați fotografi și în loc de seriale să-i urmărească pe ei. Dacă are deja un aparat, să învețe partea tehnică, să-și cunoască foarte bine aparatul, fotografiind cât mai mult cu ce are.” Abia apoi va fi pregătit să-și dea seama singur ce-i lipsește pentru a surprinde cadrele dorite, spune el.  

Între timp, și Cristi continuă să învețe, până ajunge „la un nivel la care să mă simt confortabil pe orice tip de fotografie, iar asta cere muncă”.

Dacă vrei să vezi mai multe din fotografiile lui Cristi Savin, îl găsești pe pagina de Facebook și pe Instagram.

Caut oameni cu povești, din fața și din spatele aparatului foto. Cred că orice om este interesant, trebuie doar să știi cum să-l privești.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *