Alexander Lupascu – în primul rând vine pasiunea și apoi beneficiile financiare

Alexander Lupascu – în primul rând vine pasiunea și apoi beneficiile financiare

Are 33 de ani și este din Sibiu. Alexander Lupașcu e pasionat de fotografie de mai bine de 10 ani. A început cu un Nikon D40, cu obiectivul de kit, și a ajuns să aibă “2 body-uri Nikon și o traistă de lentile“. Îi mulțumim pentru amabilitatea de a ne acorda acest interviu, pe care vă invităm să-l cititi în cele ce urmează.

Am început să cochetez cu fotografia din 2006. Îmi plăcea tare mult dar nu prea mi-am permis să cumpăr un aparat. Prima cameră foto a fost un nikon D40, de 6 megapixeli, cu obiectiv 18-55, cumpărat în rate, imediat dupa ce făcusem 6 luni vechime la job-ul pe care îl aveam în acea perioadă (număram zilele până când se împlinea acel termen pe care banca ți-l cerea obligatoriu pentru a-ți oferi un credit).

Primul cadru ever a fost făcut la geanta Tamrac care venise cu aparatul… al doilea a fost la un copac pe drumul din Sibiu spre Cisnădie – încă mai știu care e 🙂

Dacă am făcut ceva neobișnuit pentru cadrul perfect? Bineînțeles ca da: m-am suit în copaci, m-am întins pe jos, am sărit și cam orice consider eu că trebuie să fac pentru a prinde un cadru corespunzător. No pain no gain… cadrele bune nu sunt ușoare.

În principal fac fotografie de eveniment și, când am timp, în ultimii 2 ani nu am prea avut, fotografie de portret, nud și fashion.

Autorul meu preferat este de departe Helmut Newton. În fotografia de eveniment sunt inspirat maxim de Jerry Ghionis, Cristiano Ostinelli, Marius Bărbulescu, Land Of White Deer, etc. Sunt mulți pe care îi admir și îi urmăresc online, de la fiecare am câte ceva de învățat.

Din păcate nu prea am timp de proiecte personale, mi-aș dori totuși să pot să trag mai mult portretistica nud/fashion. La noi în țară este destul de dificil și delicat cu această nișă a fotografiei… din păcate.

Bani investiți? Suficienți de mulți… Nu am stat niciodată să fac un calcul… Probabil dacă aș face acest lucru ar trebui să iau un calmant dupa :)) Dar sunt mulțumit de câștigurle pe care le am.

Cam tot timpul liber pe care îl am îl dedic fotografiei. Citesc foarte mult, mă documentez, experimentez tehnici noi, networking și cam orice ce presupune tangența cu acest domeniu.

Despre ceilalti fotografi: Nu îmi place să mă compar cu alți fotografi, prefer să îmi văd de “treaba mea”. Consider că fiecare are viziunea lui proprie legată de fotografie. Fiecare “filtrează” realitatea prin prisma percepției și imaginației sale, lucru care are un impact puternic în felul în care lucrăm și vedem o imagine înainte să o facem.

Momentan lucrez cu 2 body-uri Nikon, d810/d750, și o traistă de lentile:

  • Nikon 10.5 fisheye
  • Nikon 16-35 f4
  • Nikon 50 1.4
  • Nikom 85 1.4
  • Nikon 70-200 Vr1
  • Sigma 35 1.4
  • Sigma 105 2.8 macro
  • Sigma 135 1.8

Preferatele mele ar fi d810+85 1.4 / 135 f1.8 sau d750 35 1.4. Dacă am acest kit cu mine aș putea linisit să las restul acasă, deși, de cele mai multe ori, prefer să le am pe toate la purtator. Nu știi niciodată ce ideei năstrușnice îți vin.

Ce sfat aţi da unui tânăr care vrea să pornească pe acest drum al fotografiei?

Să se gândească bine dacă este sigur că vrea să investească în acest domeniu, să înțeleagă că în primul rând vine pasiunea și apoi beneficiile financiare… dacă pleacă de la premiza că “mai fac un ban”, a eșuat din start.

Să învețe să fie critic cu el însuși, să își privească cu atenție cadrele și să accepte critica, indiferent de felul ei (orice șut în fund e un pas înainte).

Din păcate eu nu am primit sfaturi în pruncia mea fotografică… sunt autoeducat în acest domeniu. Când am pornit pe acest drum nu erau prea multe informații online, acum, din fericire pentru cei la început de drum, e plin internetul de tutoriale și tehnici.

Pe Alexander Lupașcu îl puteți găsi pe lupascuphoto.comFacebook, Instagram sau 500px. Până data viitoare, lumină bună!

Web & mobile developer. Pasionat de fotografie.

2 Replies to “Alexander Lupascu – în primul rând vine pasiunea și apoi beneficiile financiare”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *