Andrei Duță – Cum se fabrică

Andrei Duță – Cum se fabrică

Sau “making of” – cronica unui fotograf de duminică

Pasul 1. Dupa ce ai ales pe Google Maps o pădure ușor accesibilă, te îmbarci, cu cățel, cu purcel. Faci ceva slalom printre mașinile care au grătar în portbagaj (că e duminică și e cald și ai ales o pădure de lângă o zonă binecunoscută pentru perpelirea micilor pe ritmuri …să zicem… orientale), dupa care scoți copilotul pe geam și treci mașina pe modul R (de la Rachetă).

Pasul 2. După ce ai găsit pădurea, mai cauți câteva zile până găsești protagoniștii. Ciupercuțele, acești zgârie nori care se înalță din mocirla dealurilor și a pădurilor după ploi. Te uiți în calendar, vezi că e tot duminică, deci te apuci de setup.

Pasul 3. Setup-ul. Bodyguard (să fugă primul dacă vine ursul) – bifat. Cameră – bifat. Trepied mic (pentru firul ierbii) – bifat. Obiectiv vechi de câțiva zeci de ani – bifat. Trepied mare (nu-ți trebuie, dar ca să nu zici că urci dealurile fără greutate-n spate, să nu se pună micii pe care îi vei mânca ulterior că ți-au facut poftă cei care au venit la grătar, nu la pozat) – bifat.

Pasul 4. Îți tragi 2-3 perechi de palme de nervi că n-ai venit îmbrăcat în trening ca cei cu grătarele, după care îți iei inima în dinți și te tăvălești pe jos prin pădure, pentru unghiul perfect. Dacă ai ecran rabatabil și live-view la cameră, ignoră-le. Poza iese mai bună dacă te uiți prin ocular.

Pasul 5. Când ești aproape de cadrul perfect, e cât pe ce să te scapi pe tine crezând că vine ursul, când, fiind concentrat cu ochii în cameră, în apropierea cadrului perfect, apare așa ceva în cadru. Bodyguardul și-a uitat rolul și s-a apucat de photobombing. Îl liniștești cu un șut în dos, și te întorci la treabă.

Pasul 6. După ce ai terminat, te oprești pe un deal, îți tragi răsuflarea, te îneci cu fumul de la grătarele celorlalți care sunt pe sfârșite, îți faci cruce că te-a ajutat Dumnezeu să ieși din pădure, și combați fumul de grătar cu o țigară. Obligatoriu faci un selfie, altfel e ca și cum n-ai fi fost, pierzi duminica degeaba. Și evident, având camera, trepiedul și telecomanda la tine, până și selfie-ul devine subiect de ședință foto.

Pasul 7. Ajungi acasă, bagi cardul în laptop mai repede decât bagi hainele la spalat, triezi sutele de cadre făcute în plus, scoți Lightroom-ul la interval, cum ai scoate sabia Jedi din teacă, și te apuci să tragi de butoane. Ta-daaa! Gata, ăsta-i rezultatul. Mâine la servici. Duminica viitoare din nou.

Pentru realizarea imaginilor, Andrei a folosit un Nikon D5200* cu un obiectiv Helios M44-2 85mm f/1.8. A fost ajutat și de un telefon LG G5. Mai multe imagini de acest gen găsești pe site-ul lui, în secțiunea The Smaller World.

Dacă ești și tu pasionat de fotografie și vrei să stăm de vorbă, lasă-ne un mesaj în pagina de contact. Nu uita să ne urmărești pe Facebook, Instagram și Twitter pentru a afla când publicăm următorul articol. Până data viitoare, lumină bună!


* Link-urie marcate cu * sunt link-uri de afiliat prin care vom câștiga un mic comision atunci când cumperi ceva din magazinul F64, fără ca acest lucru să genereze un cost adițional pentru tine. Folosind aceste link-uri ne ajuți și tu în realizarea acestui proiect. Mulțumim!

Web & mobile developer. Pasionat de fotografie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *