Oana Gociman: „Când o fotografie te face să te oprești asupra ei și să zăbovești, te intrigă și totodată îți dă o anumită stare, nu poți cere nimic mai mult”

Oana Gociman: „Când o fotografie te face să te oprești asupra ei și să zăbovești, te intrigă și totodată îți dă o anumită stare, nu poți cere nimic mai mult”

Oana Gociman are 22 de ani, este din Iași, a absolvit Facultatea de Arte „George Enescu”, secția foto-video, iar în prezent urmează un masterat în cadrul aceleiași facultăți. Face fotografii de la vârsta de 13 ani, când, în cadrul unui workshop, a primit prima cameră foto, o „săpunieră” Olympus.

Primele cadre erau portrete ale persoanelor dragi, pe care se simțea confortabil fotografiindu-le. Apoi, „mi-am fotografiat toate prietenele, iar când am reușit să ies din zona de confort, am ajuns să explorez subiecte mai elaborate și genuri mai complexe decât fotografia de portret, cu toate că aceasta a rămas undeva aproape de sufletul meu”. Era în clasa a 10-a, la liceu, când părinții au făcut o rată la bancă și i-au cumpărat primul D-SLR.

De aproximativ 4 ani, practică fotografia de eveniment, despre care spune că „mă ajută să mă întrețin și că, contrar aparențelor, poate fi o experiență plăcută, dacă îți place să lucrezi cu oamenii”. Stilul ei e unul documentar, în care încearcă să surprindă momente cât mai spontane și nealterate din viața cuplului a carui nuntă o imortalizează, fără scenarii prealabile. De aceea, nu pune aparatul la ochi decât după ce se împrietenește cu oamenii, iar ei devin suficient de confortabili pentru a nu mai ține cont de prezența ei.

Când nu e chemată la nunți sau alte evenimente, continuă să practice conceptele artistice mult mai conceptuale, deprinse în cadrul facultații și la masterat. „Partea asta e provocatoare prin prisma faptului că nu mă limitează la a crea doar cadre plăcute din punct de vedere vizual, ci ține de un substrat mult mai profund al artei, ce spune că artiștii au un rol în societate, acela de a reprezenta realități fără a le cosmetiza, în încercarea de a le schimba și de a contribui, bineînțeles, la crearea unui lumi mai bune”. Câteva dintre proiectele Oanei, împreună cu lucrarea de licență, pot fi vizualizate aici: https://oanagociman.wixsite.com/visual

Fotografia nu mai e doar o pasiune, ci și un job full-time pentru ea, chiar dacă deocamdată necesită mai multă învestiție decât aduce câștiguri: „sunt perioade în care poți câștiga și 4000 de lei, într-o lună, în special vara, dar sunt și perioade când ai mult mai puțin de lucru”.

Dacă ia în calcul că până și vacanțele și le petrece cu aparatul la gât, se poate spune că fotografiază „24 de ore din 24”. Folosește un Canon 6D* și un 5D mark III*, plus câteva obiective fixe, un 50mm, un 35mm și un 85mm. Preferatul ei este obiectivul de 35mm cu f1.4*, pe care cu greu îl dă jos de pe aparat.

Ce sfat ar da unui tânăr care abia își face curaj să intre în lumea fotografiei? „Să nu îi asculte pe cei care spun că nu poți trăi din artă. Este, cu siguranță, mai greu din punct de vedere financiar, mai ales la început, însă dacă îți place cu adevărat, găsești cumva o cale”. Nu strică nici să găsești „oameni potriviți în momente cheie”, care să vadă ceva în munca ta și să te incurajeze să continui, iar pe cât de important e exercițiul practic, pe atât de esențială e lectura, când ești la început și vrei să faci mai mult decât fotografii corecte din punct de vedere tehnic.

Pe viitor, atunci când nu se va ocupa de celelalte pasiuni ale sale, pictura și călătoritul, Oana Gociman speră să experimenteze cu filmul documentar artistic. Dacă vrei să fii la curent cu munca ei, ori dorești un fotograf prietenos și deschis pentru nunta ta, o găsești la https://www.oanagociman.com/ și la https://www.facebook.com/oanagociman.photographer/.

Dacă ești și tu pasionat de fotografie și vrei să stăm de vorbă, lasă-ne un mesaj în pagina de contact. Nu uita să ne urmărești pe Facebook, Instagram și Twitter pentru a afla când publicăm următorul articol. Până data viitoare, lumină bună!


* Link-urie marcate cu * sunt link-uri de afiliat prin care vom câștiga un mic comision atunci când cumperi ceva din magazinul F64, fără ca acest lucru să genereze un cost adițional pentru tine. Folosind aceste link-uri ne ajuți și tu în realizarea acestui proiect. Mulțumim!

Caut oameni cu povești, din fața și din spatele aparatului foto. Cred că orice om este interesant, trebuie doar să știi cum să-l privești.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *