Raluca Antuca: “În fotografie, pot de fiecare dată să-mi întrec limitele”

Raluca Antuca: “În fotografie, pot de fiecare dată să-mi întrec limitele”

Raluca Antuca are 23 de ani, a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea București, iar după o perioadă în care a cochetat cu fotografia, din fața lentilei, a hotărât să-și încerce creativitatea, din spatele aparatului. Fotografiază pentru că, pur și simplu “o face fericită”, iar asta se vede și în portretele pline de culoare pe care le realizează. Despre proiectul ei de suflet, #ShadesOfWonderland, dar și despre parcursul Ralucăi în acest domeniu, aflați în cele ce urmează:

De la model, la fotograf

Nu m-am gândit de la bun început că voi face fotografie, deoarece în liceu obișnuiam să fiu în fața aparatului foto pentru prietenii pasionați de acest domeniu. De regulă, primeam toate fotografiile și le editam în Lightroom. Îmi plăcea foarte mult să mă joc cu graficele de lumină, contrast și culori. Totul foarte amatoricesc, dar mă relaxa și distra în același timp.

Mai apoi, am început să o fotografiez pe sora mea, iar când am ajuns în București, la facultate, am avut drept modele și alte persoane. Încet, încet am început să mă perfecționez în a fotografia și edita, dorindu-mi în tot acest timp să fac cadre care transmit o emoție.

Nu știu ce anume m-a determinat să mă îndrept spre fotografie. Pot spune că a fost o dorință graduală de a face imagini din ce în ce mai bune și mă motivează de fiecare dată când simt că nu-mi place societatea în care trăiesc. Îmi dau seama, pur și simplu, că în fotografie, pot de fiecare dată să-mi întrec limitele și e poate singurul lucru care îmi oferă ambiția, creativitatea și pofta de viață de care am nevoie.

Prima cameră, primii subiecți

Nu mă pot număra printre fotografii care au început să învețe fotografia cu camerele pe film. Îmi aduc aminte că le foloseau ai mei, dar cumva au făcut trecerea la fotografia digitală chiar când a început să-mi sclipească mie ochii după această artă. Așa că am folosit o compactă Panasonic Lumix, până când a intrat nisip în obiectiv. Pentru că nu scăpau de gura mea, ai mei au făcut un efort și mi-au dăruit, în liceu, un DSLR.

Am folosit la maximum acel Nikon D5100* cu obiectivul de kit, până când mi-am cumpărat din banii mei un obiectiv de portrete, și anume 50mm f/1.4*. M-am atașat foarte mult de acest echipament foto cu care am crescut și am învățat multe lucruri.

Îmi aduc aminte cum ieșeam pe faleza din Brăila și o fotografiam pe sora mea în toate felurile posibile. Mă uitam la multe tutoriale de posing în acea perioadă și exersam de fiecare dată cu ea.

Povestea celor 14 fete cu păr colorat

Cel mai mult îmi place să fac portrete, însă îmi doresc ca fiecare să fie special și să transmită o anumită emoție. Nu-mi place să le fac de dragul de a le face. De aceea, mi-am propus să le fac și mai deosebite de acum încolo, prin diferite elemente.

Am început oarecum dezorganizat cu seria #FacesOfWonderland în care am încercat să-mi definesc un stil fotografic cu ajutorul naturii. Însă proiectul la care am muncit cel mai mult este #ShadesOfWonderland, pentru care am fotografiat fete cu păr colorat. Aș vrea să măresc albumul cu cât mai multe imagini în care să surprind frumusețea și unicitatea acestor fete.

În prezent, folosesc Canon 6D* cu obiectivul de 35mm. Cea mai nouă achiziție este 85mm f/1.4*, care cred că va ajunge pe lista de preferate, în curand.

Câștiguri, timp și energie

De când m-am apucat mai serios de fotografie, am investit în jur de 4.000 de euro, însă pe parcursul a 2-3 ani. Am făcut alegerea de a cumpăra atunci când am simțit nevoia de un obiectiv nou sau de un body mai performant. Însă nu le-am luat pe toate odată, deoarece sunt de părere că un fotograf bun poate lucra cu orice și că orice echipament foto trebuie folosit în profunzime, pentru a putea avea o părere despre el. Cel puțin, așa se întâmplă în cazul meu, care nu fac fotografie full-time. Sunt convinsă că unii fotografi au altă părere pe acest subiect.

Banii câștigați din fotografie au venit destul de natural, însă nu există o anumită regulă. Unele luni sunt mai profitabile, iar altele mai puțin. Nu pot spune că am investit mult timp și energie în a face rost de clienți.

Sfaturi, inspirații și motivații

Celor aflați abia la început le spun să pornească pe acest drum cu multă pasiune și să facă pauze, atunci când simt că devine o obligație. Să exerseze cât mai mult și să se lase inspirați de tot ce-i înconjoară. Să accepte că fotografia este subiectivă și să nu se descurajeze prea repede. Fotografia este prea frumoasă ca să nu fie făcuta cum se cuvine.

M-a ajutat foarte mult să lucrez cu cât mai mulți oameni, pentru a scăpa de emoțiile unei ședințe foto. Să exersez cât mai mult pe partea de fotografiere, dar și editare, ca să-mi dau seama ce-mi place și ce nu-mi place.

Pot spune că atunci când nu sunt la jobul de zi cu zi sau în oraș cu prietenii, îmi dedic timpul fotografiei. Editez imagini, citesc articole, mă uit la clipuri, fac research pe Pinterest sau Instagram, în funcție de dispoziția pe care o am. Obișnuiesc să citesc tot timpul interviuri cu fotografi pe care îi apreciez și am cules toate informațiile pentru inspirație și motivație.

Îmi plac Jovana Rikalo, Irene Rudnyk, Rosie Hardy și câțiva fotografi ruși, la momentul de față. Mă inspiră pentru că au câteva concepte interesante, se pricep la tehnică și rezultatele mă motivează de fiecare dată.

Fine Art & Portrait Photographer

Dacă vrei să vezi mai multe fotografii făcute de Raluca, filmulețe behind the scene sau să creați povești foto împreună, o găsești pe:

Dacă ești și tu pasionat de fotografie și vrei să stăm de vorbă, lasă-ne un mesaj în pagina de contact. Nu uita să ne urmărești pe Facebook, Instagram și Twitter pentru a afla când publicăm următorul articol. Până data viitoare, lumină bună!


* Link-urie marcate cu * sunt link-uri de afiliat prin care vom câștiga un mic comision atunci când cumperi ceva din magazinul F64, fără ca acest lucru să genereze un cost adițional pentru tine. Folosind aceste link-uri ne ajuți și tu în realizarea acestui proiect. Mulțumim!

Caut oameni cu povești, din fața și din spatele aparatului foto. Cred că orice om este interesant, trebuie doar să știi cum să-l privești.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *